رئیس جمهور هاکاینده هیچیلما این اقدام را در 23 دسامبر اعلام کرد که “به دنبال سال ها تلاش ذینفعان مرتبط مانند کمیسیون ملی حقوق بشر، گروه های جامعه مدنی، شرکای توسعه، تیم سازمان ملل و سایر شرکا صورت گرفت.”
تیم سازمان ملل در زامبیا توسط هماهنگ کننده مقیم، بئاتریس موتالی رهبری می شود.
چندین نهاد سازمان ملل با ارائه طیف وسیعی از پشتیبانی فنی به مقامات، به این نقطه عطف کمک کردند.
پشتیبانی بررسی حقوق
برای مثال، برنامه توسعه سازمان ملل متحد (UNDP) و دفتر حقوق بشر سازمان ملل متحد (OHCHR) به کشور کمک کردند تا برای بررسی های دوره ای جهانی (UPRs) شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد آماده شود، از جمله چهارمین بررسی برنامه ریزی شده برای امسال.
روند UPA در سال 2006 برای بررسی سوابق حقوق بشر در تمام 193 کشور عضو سازمان ملل ایجاد شد. این توسط یک گروه کاری انجام می شود که سه بار در سال تشکیل می شود و 14 کشور هر جلسه را بررسی می کنند.
لغو مجازات اعدام به طور مداوم به عنوان یک موضوع کلیدی در بررسی های دوره ای اول، دوم و سوم گنجانده شده است.
“نقطه اوج” در ماه می
در این بیانیه آمده است که پرزیدنت هیچیلما در آگوست 2021 روی کار آمد و زمانی که رهبر و دولت جدید زامبیا متعهد شدند مجازات اعدام را لغو کنند و برای انجام این کار با پارلمان همکاری کنند، یک “نقطه عطف” اتفاق افتاد.
از آن زمان، تیم سازمان ملل متحد تلاشهای خود را برای دفاع از خود افزایش داده است که در جشن روز جهانی حقوق بشر با شرکای دولتی در دسامبر به اوج خود رسید.
تیم سازمان ملل همچنین از بازنگری، اصلاح و اجرای قوانین عرفی، از جمله قانون کیفری و قانون نظم عمومی، که به جرمزدایی اخیر از افترا به رئیسجمهور کمک کرده است، حمایت کرد.
سازمان ملل و دولت زامبیا نیز اخیراً نقشه راه مشارکت جدیدی را برای پنج سال آینده امضا کردند.
در این بیانیه آمده است: “با این برنامه چارچوب سازمان ملل برای همکاری توسعه پایدار، تیم کشور به حمایت از تلاش های دولت برای تقویت دموکراسی، حقوق بشر و حاکمیت قانون ادامه خواهد داد.”