در بیانیه کارشناسان منصوب شده از سوی شورای حقوق بشر سازمان ملل، در ادامه درخواست از عربستان سعودی آمده است: «طبق قوانین بینالمللی، کشورهایی که هنوز مجازات اعدام را لغو نکردهاند، تنها میتوانند آن را برای «جدیترین جنایات» شامل قتل عمدی اعمال کنند. دولت عربستان “مجازات اعدام برای مواد مخدر را لغو کرد.”
حسین ابوالخیر در سال 2014 هنگام سفر از اردن در مرز با عربستان سعودی دستگیر شد.
او بر اساس قانون کنترل مواد مخدر و روانگردان در سال 2005 به اتهام قاچاق مواد مخدر در سال 2015 به اعدام محکوم شد.
استفاده از زور
اگر آقای ابوالخیر اعدام شود، بیست و یکمین نفری خواهد بود که از اوایل نوامبر در عربستان سعودی اعدام می شود.
به گفته کارشناسان، در طول بازداشت قبلی خود، طبق گزارش ها، او شکنجه شده، بدون ارتباط با دیگران نگهداری می شود، به زور ناپدید شده و مجبور به اعترافات دروغین شده است.
علاوه بر این، پس از دستگیری، وی از داشتن وکیل و دسترسی به اطلاعات کنسولی محروم شد.
به گفته کارشناسان، اگرچه اتهامات آقای ابوالخیر مبنی بر شکنجه در دوران حبس وی در زندان مرکزی تبوک از سال 2015 تاکنون مورد بررسی قرار نگرفته است، اما به نظر می رسد که وی علیرغم وخامت وضعیت جسمی و روانی و تقریباً نابینایی، از مراقبت پزشکی محروم شده است.
این کارشناسان تاکید کردند: استفاده از شواهد و اعترافات به دست آمده تحت شکنجه برای محکوم کردن افراد محکوم به اعدام نه تنها ناقض ممنوعیت شکنجه است، بلکه با حق محاکمه عادلانه مطابق با قوانین بین المللی در تضاد است.
“رفتار تبعیض آمیز”
گروه کاری سازمان ملل در مورد بازداشت های خودسرانه بازداشت آقای ابوالخیر را خودسرانه و غیرقانونی تشخیص داد و خواستار آزادی وی شد.
جمعه گذشته به او گفته شد که به “مصادف مرگ” در زندان مرکزی تبوک منتقل خواهد شد.
از 10 نوامبر، مقامات سعودی 20 نفر از جمله 12 شهروند خارجی را اعدام کرده اند.
کارشناسان خاطرنشان می کنند: «ما نگران هستیم که تعداد نامتناسب زیادی از مهاجران در میان کسانی که به دلیل جرایم مرتبط با مواد مخدر به اعدام محکوم شده اند وجود داشته باشد.
این عمل به منزله رفتار تبعیض آمیز با غیرشهروندان است.»
کارشناسان گفتند که از این که این اعدام ها بدون اخطار انجام شده است، نگران هستند و تنها پس از اجرای آن در عربستان سعودی تایید شده است.
آنها گفتند: «عدم اطلاع به موقع به محکومان اعدام از تاریخ اعدامشان نوعی بدرفتاری است.
حق حیات
کارشناسان همچنین نگران تصمیم عربستان سعودی برای پایان دادن به تعلیق غیررسمی 21 ماهه، گفتند هر اقدامی برای لغو مجازات اعدام باید به عنوان پیشرفت در تحقق حق زندگی تلقی شود.
در آینده، از سرگیری اجرای احکام اعدام منجر به کاهش حمایت از حق حیات می شود.
وی افزود: «ما با احترام مجدداً از دولت عربستان سعودی میخواهیم تا تعلیق رسمی کلیه اعدامها را با هدف لغو کامل مجازات اعدام و جایگزینی احکام اعدام محکومان به اعدام برای جرایم مرتبط با مواد مخدر با حبس با مجازات بینالمللی در نظر بگیرد. اعمال حقوقی به گفته کارشناسان سازمان ملل، قانون حقوق.
کارشناسان
برای مشاهده اسامی افراد درگیر در اپلیکیشن اینجا کلیک کنید.
گزارشگران ویژه و کارشناسان مستقل توسط شورای حقوق بشر سازمان ملل مستقر در ژنو برای مطالعه و گزارش در مورد یک موضوع خاص حقوق بشر یا وضعیت کشور منصوب می شوند. مناصب افتخاری است و کارشناسان برای کارشان دستمزد نمی گیرند.